Profeția familiei Romanov, Steve Berry

       “De fapt, eram în anul 1916. Să citești lucrurile acestea e ca și cum ai călători în timp…” – Miles Lord
       “Rusia este o țară cu un trecut imprevizibil” – Simion Pașenko

Editura: Rao, An apariție: 2007

       Titlul cărții spune deja totul. Profeția familiei Romanov este un roman plin de emoție, adrenalină și istorie. Acțiunea are loc în secolul XXI, dar se leagă de întâmplările din 1917 și 1918, când revoluția a izbucnit în Rusia și familia imperială a fost asasinată. Evenimentele se desfășoară conform profeției călugărului Rasputin, care a prezis întreg declinul casei Romanov. (deși i se spune Călugărul Nebun, el nu a fost niciodată călugărit)

       “O să părăsesc lumea asta înainte de Anul Nou. Ține minte, Mamă, dacă mor ucis de asasini obișnuiți, țarul n-are de ce să se teamă. Va rămâne stăpân al tronului fără să aibă a se teme pentru viața copiilor tăi. Vor domni timp de sute de ani. Dacă voi pieri însă ucis de boieri, mâinile lor vor rămâne mânjite de sângele meu timp de douăzeci și cinci de ani. Vor părăsi Rusia. Fratele se va ridica împotriva fratelui și se vor ucide urându-se de moarte. Apoi nu va mai fi niciun nobil în țară. Dacă una dintre rudele țarului se va face vinovată de moartea mea, nimeni din familia voastră nu va trăi mai mult de doi ani. Toți vor fi uciși de poporul rus. Teme-te pentru viața ta și spune rudelor tale că am plătit cu viața pentru ele.” – Rasputin, 28 octombrie 1916

       După cum spune și autorul într-o notă, la finalul romanului, acestea au fost exact cuvintele lui Rasputin. Cel puțin așa se crede. Nu se poate știi dacă profeția a fost făcută în timpul vieții călugărului sau a fost creată de fiica sa, după moartea acestuia. Dar e o certitudine că Rasputin avea o mare influență asupra Alexandrei, Împărăteasa Marii Rusii și reușea să aline suferința țareviciului.

       Ce am apreciat foarte mult la Steve Berry este felul cum combină istoria cu ficțiunea. Am dovedit deja că s-a folosit de date reale, iar întregul roman este o lecție despre dinastia Romanovilor. Mi-a venit greu să cred la început că toate evenimentele din trecut sunt conforme cu realitatea, bazate pe dovezi științifice. Dar după ce am terminat romanul și am început să mă documentez mai mult, nu mai aveam nicio îndoială că Berry a prezentat adevărul. Iar felul cum a făcut asta, stârnește curiozitatea oricui. Personajul principal, Miles Lord, este un avocat pasionat de istoria Rusiei de mic copil, care se întâmplă să ia partea la cea mai mare conspirație din istorie, fără știrea lui. Astfel, pornim împreună cu el în căutarea adevărului și salvarea poporului rus. Cu fiecare capitol aflăm noi informații despre asasinarea țarului Nicolae al - II - lea și a familiei sale, dar și despre monstruosul plan din prezent, al celor avizi de putere.

       Nu știam nimic despre Steve Berry sau despre roman când am început lectura. Mă așteptam să fie o carte nu prea palpitantă despre casa Romanovilor și felul cum au murit aceștia. Mare greșeală am făcut. A fost atât de interesantă, încât nu am mai putut lăsa cartea din mână. Iar felul cum s-a folosit autorul de golurile din istoria adevărată, pentru a veni cu propria poveste este fantastic. Când s-a descoperit mormântul țarului și al familiei sale, lipseau două cadavre. Profitând de acest lucru, Steve Berry a venit cu o continuare a profeției lui Rasputin, prezentându-ne povestea supraviețuitorilor și restaurarea dinastiei.

       Un amănunt care m-a întristat profund,dar poate alții nici nu l-au luat în seamă, este soarta câinilor de vânătoare. Mai ales cea a lui Alexei. Și mă refer la borzoiul Alexei, nu la țareviciul Rusiei. Poate pentru că iubesc foarte mult animalele și m-a impresionat loialitatea câinelui, dar am suferit când autorul a prezentat ce s-a întâmplat cu el. A fost un câine grozav. Și, ca să înțelegeți despre ce vorbesc, trebuie să citiți romanul. Nu durează mult, vă garantez. E prea bun ca să îl mai lăsați deoaprte, odată ce l-ați început.

       “Un roman perfect pentru amatorii de thrillere, dar și pentru pasionații de istorie. O intrigă ingenioasă, cu detalii fascinante despre diverse țări, cu înmormântări secrete, ouă Faberge și excentricul Rasputin. Steve Berry este un autor în plină ascensiune.” – David Morrell 

Spor la citit,
Gio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu