Cum am devenit expert în vânzări, Frank Bettger

        "Curajul nu înseamnă absența fricii, ci învingerea ei." - Frank Bettger


        Revin cu o carte puțin diferită față de cele cu care v-am obișnuit până acum. Nu este un roman, nu are nimic fantastic în ea, dar prezintă multe idei practice și te prinde încă de la primul capitol. Mi-a fost recomandată de tatăl meu, care a lucrat în domeniu, iar atunci i-am spus bine... O voi citi cândva. Dar mi-a depășit toate așteptările. Nu e o carte doar pentru cei din domeniul vânzărilor. Lucrurile povestite aici pot fi aplicate în viața oricărei persoane.

        Haideți să vă povestesc puțin despre autor. Frank Bettger este unul dintre cei mai buni agenți de vânzări din America. Deși a avut o copilărie grea și o educație precară, el a reușit să își depășeașcă condiția și să se realizeze în viață. A întâmpinat multe greutăți, iar când a intrat în domeniu nu știa absolut nimic și abia dacă reușea să vândă câteva asigurări. Dar cu ambție și multă muncă orice se poate întâmpla. În cartea sa, el ne povestește despre metodele învățate de-a lungul anilor și care i-au adus succesul. Nu el le-a inventat, dar a știut să asculte și să pună în aplicare ceea ce a învățat.

        Cel mai important aspect din cartea lui Frank mi se pare planul său de 13 săptămâni. Pornind de la metoda lui Benjamin Franklin, autorul și-a dedicat câte o săptămână din viață unei idei. Să zâmbești mai mult, să fii mai organizat, să pui mai mult entuziasm în ceea ce faci și altele de acest fel. Dacă încerci să te schimbi peste noapte și îți propui să încerci totul într-o zi e clar că nu vei reuși. Dar dacă în fiecare săptămână încerci să schimbi un singur lucru, șansele de reușită cresc considerabil. Iar la finalul celor 13 săptămâni, ciclul se reia.

        De-a lungul capitolelor, Frank nu ne spune cum să vindem ceva, ci ne învață cum să interacționăm cu oamenii. De exemplu, când ne întâlnim cu cineva, în loc de un salut posomorât, spuneți-i persoanei pe nume și întâmpinați-o cu un zâmbet sincer. Veți fi surprinși ce efect va avea. De asemenea, lăsați-i pe ceilalți să vorbească, nu acaparați voi toată conversația. Oamenii sunt dorniți să vă povestească despre reușitele lor, despre încercările prin care au trecut și despre planurile de viață. Astfel ajungeți să cunoașteți o altă latură a lor, iar ei vă vor fi recunoscători pentru că i-ați ascultat.

"Cel mai important secret al vânzării este să descoperi ceea ce vrea celălalt și apoi să îl ajuți să găsească cea mai bună cale pentru a-l obține"

        Ideiile lui Frank sunt multe. Eu v-am prezentat doar o fărâmă din ele. Vă recomand cartea și vă recomand să aplicați ce veți citi. De abia aștept să aflu cum vă veți simți la finalul celor 13 săptămâni. Ca și încheiere, nu o să vă las cu părerea altcuiva despre carte, deși ar fi destule, dar o să vă dau un citat despre rolul universității. Am spus același lucru încă din anul întâi și m-am bucurat să văd că și alții îmi împărtășesc ideea.

        "Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le obții din studiile universitare este o atidudine analitică, un obicei de a cere și a cântări dovezi... o abordare științifică." - un renumit profesor universitar

Spor la citit,
Gio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu