Alchimistul, Paulo Coelho

        "Sunt și eu ca toți oamenii: văd lumea așa cum vreau eu să fie, nu așa cum este" - Păstorul Santiago
        Alchimistul prezintă povestea unui tânăr păstor pe nume Santiago. După ce vreme de câțiva ani a urmat cursurile teologice pentru a-și mulțumi părinții, eroul nostru decide să își urmeze visul, acela de a călători. Tocmai din această cauză renunță la siguranța căminului și devine păstor. Astfel el străbate toate câmpiile Andaluziei, descoperind locuri noi și învătând de la natura mult mai multe decât dacă ar fi rămas în sânul familiei. Dar acesta e doar începutul. În urma unui vis, el pornește spre piramide în căutarea Legendei Personale. Acolo se presupune că îl așteaptă o comoară, dar drumul nu este unul ușor. Santiago va trebui să fie atent la lucrurile din jur, să aibă mintea deschisă spre nou și să învețe din greșeli pentru a ajunge la finalul călătoriei sale.

        Alchimistul a apărut acum 28 de ani, dar la început nu i-a acordat nimeni atenție și abia daca s-au vândut două volume într-un an. Acum, ea este cea mai tradusă carte a unui autor în viață și este considerată una dintre cele mai bune zece cărti din secolul XX. Și asta pentru că Paulo Coelho nu a renunțat la cartea și la visul său.

"Un om pornește la drum având în minte un loc plin de frumusețe și magie, în căutarea unei comori necunoscute. La sfârșitul călătoriei sale, își dă seama că în tot acest timp comoara a fost cu el."

        Cartea este scrisă sub forma unei povești pentru copii. Lectura este atât de ușoară și de rapid de parcurs, încât o termini în câteva ore. Dar mesajele pe care le transmite sunt pentru toți, fie ca ai 10 sau 50 de ani. Citind-o, am învățat să fiu mai atentă la lucrurile din jurul meu, la așa numitele "semne". Nu prea cred în noroc, dar mi-am dat seama că de fapt el există. Numai că îl percepeam diferit. Veți înțelge despre ce vorbesc odată ce terminați Alchimistul.

        Și cel mai important, Paulo Coelho ne vorbește despre fericire. Iar fericirea înseamnă să îți asculți inima. Să nu renunți niciodată la ceea ce îți dorești, doar pentru că e mai convenabil astfel. Oricât de greu ar părea, nu renunțați în a vă urma visurile. Degeaba veți ajunge să aveți milioane sau să fiți respectați de toți cei din jur. Dacă nu e ceea ce vă doriți, mereu vă veți gândi cum ar fi fost dacă... Regretele nu apar atunci când ați făcut un lucru, dar nu v-a reușit. Ele apar atunci când nu ați încercat. 

"O căutare începe totdeauna cu Norocul Începătorului. Și se termină totdeauna cu Proba Cuceritorului"

        Ce m-a impresionat la carte, a fost felul cum prezintă autorul secretele alchimiei. Încă din generală am fost fascinată de această veche știintă și încercam să mă documentez despre Piatra Filozofală si Elixirul Vieții. Ei bine, cintind cartea lui Paulo, am ajuns să înțeleg că fiecare dintre noi are cheie către cele două obiecte atât de râvnite.

        "Paulo Coelho stăpânește secretul Alchimiei literare" - Kenzaburo Oe, Premiul Nobel pentru literatură
Spor la citit,
Gio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu