Dama cu camelii, Alexandre Dumas - fiul

"Cum se face că spectacolul vieții și al fericirii celorlalți îi face să-și dorească să scape cu viață chiar pe cei care, în ajun, în singurătatea sufletului lor și în întunecimea camerei lor de suferință își doreau să moară cât mai curând?" - Marguerite Gautier, capitolul 26

Ilustrat de Diana D.

Sunt sigură că majoritatea ditre voi ați auzit de Dama cu camelii a lui Alexandre Dumas-fiul. Dar știați că povestea se bazează pe fapte reale? Și că autorul chiar a trăit o poveste de dragoste asemănătoare cu cea din roman? Marie Duplessis era numele eroinei noastre în viața reală și a fost prima dragoste a lui Alex Dumas, dar și muza care i-a adus celebritatea. Cu toate că autorul este cunoscut mai mult pentru piesele sale de teatru, Dama cu camelii este un roman care și-a păstrat popularitatea și în ziele noastre. Chiar și celebrul compozitor italian Giussepe Verdi s-a inspirat din poveste lor de dragoste atunci când a creat opera Traviata.

"Dragostea adevărată te face întotdeauna mai bun, oricare ar fi femeia care ți-o inspiră."

Tânărul Armand Duval, unul din personajele principale ale romanului și întruchiparea lui Alex Dumas, se îndrăgostește de una dintre cele mai căutate curtezane din Paris, Marguerite Gautier. Dar o curtezană nu este altceva decât o prostituată de lux, iar mai mult decât o aventură cu o astfel de femeie ar însemna o nesăbuință din partea oricărui bărbat. Sau cel puțin așa stau lucrurile în teorie. Dar ceea ce încearcă autorul să ne demonstreze e că dragostea nu trebuie să țină cont de barierele sociale și oricine merită o a doua șansă.

"Firește, cele ca noi nu au prieteni. Avem numai niște amanți egoiști care își cheltuiesc averea nu atât pentru noi, așa cum o spun, cât pentru a-și satisface vanitatea."

Ce m-a marcat cel mai tare în roman este viața pe care aceste femei trebuie să o ducă. Am citit că Dumas a încercat tot timpul prin operele sale să îi reabiliteze pe cei slabi, să găsească o explicație pentru păcatele lor. Citind Dama cu camelii am învățat să privesc cu alți ochi curtezanele, aceste femei care sunt doar folosite și apoi date uitării. Să nu mai vorbim că și atunci când încearcă să își schimbe soarta, întreaga societate se întoarce împotriva lor și le condamnă pentru păcatele din trecut. Nimeni nu încearcă să le acorde vreo șansă sau să le privească măcar ca pe niște ființe vii și nu doar ca pe obiecte de lux.

"Romanul Dama cu camelii este expresia ideilor romantice ale lui Alexandre Dumas - fiul, dar în acelși timp este o reprezentare realistă a moravurilor burgheze, cu perspectiva îndreptării lor, atât prin puterea de regenerarare a iubirii, prin considerații profunde asupra sufletului omenesc, cât și prin îndemnuri la compasiune, înțelegere, spirit tolerant și măsuri sociale pentru îndepărtarea corupției și a răului." - Liliana Anghel

Spor la citit,
Gio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu