Hobbitul, J. R. R. Tolkien

        "De-ar fi mai mulți dintre noi care să pună merindele, veselia și cântecul mai presus de aurul din comori, lumea ar fi mai veselă." - Thorin Scut de Stejar, capitolul 18

Ilustrat de Diana D.

      Sunt sigură că foarte mulți dintre voi ați fost extrem de entuziasmați la apariția filmului și de abia ați așteptat următoarea parte. Dar câți v-ați aruncat ochii și pe paginile cărții? Ei bine, dacă nu ați făcut-o până acum, nici nu aveți idee ce pierdeți. Are doar 300 de pagini și este extrem de ușor de parcurs. Chiar m-am întrebat în momentul în care am văzut cât e de subțirică, cum au reușit să împartă toată acțiunea în trei filme.

        Prin paginile sale am regăsit copilul din mine, fetița care era fascinată de elfi, gnomi și hobbiți. Am visat din nou la tărâmuri magice și bătălii glorioase, la arme cum rar i-a fost dat ochiului să vadă și monștri veniți din cele mai negre coșmaruri. Acesta e darul lui Tolkien. Știe cum să te prindă în mister și în poveste, fără a-ți mai da drumul până la final.

“Nouă ne place întunericul, răspunseră gnomii. Întuneric pentru treburi întunecate! Mai sunt multe ore până în zori!

        Să nu mai spun de umorul lui fin. Când lucrurile devin serioase și ești conștient că urmează să descoperi ceva extrem de important, iar tu arzi de nerăbdare să ajungi la aceea parte, autorul vine cu câte o replică care să mai spargă tensiune și să amuze cititorul. E doar o replică, dar nici nu e nevoie de mai multe.

Gandalf, gnomi și domnule Baggins! Iată-ne cu toții adunați aici, în casa prietenului și fârtatului nostru într-ale conspirației, acest hobbit cum nu se poate mai extraordinar și mai temerar – fie ca părul de pe degetele de la picioare să nu-i cadă niciodată! Și fie-i lăudate vinul și berea!

        Cartea mi se pare o poveste excelentă pentru a fi citită copiilor. Acțiunea este ușor de înțeles, dar cu destule întâmplări palpitante care să îți stârnească tot mai mult curiozitatea. Plus că se abordează teme precum prietenia, loialitatea și curajul de ați înfrunta temerile. Urmând exemplul domnului Baggins, realizezi că nu cuvintele celor din jur te definesc, ci propriile acțiuni. Așa că, dragi copii, nu vă temeți să fiți ceea ce vă doriți!

“Să mă întorc? se întrebă el. N-ar fi bine defel! S-o iau lăturalnic? Nu-i cu putință! S-o iau înainte? Tot ce pot să fac! Atunci, să mergem!

N-ai de ce să fii speriat ca un iepure, chiar dacă arăți ca unul. Dimineața e frumoasă, vântul abia adie. Ce-i mai frumos decât zborul?

"O capodoperă fără cusur" - The Times

Spor la citit,
Gio 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu