Odiseea Troiană, Clive Cussler

       "Contrar ideii promovate în filmele de aventuri, unde agenții se strecoară în diverse obiective îmbrăcați în negru, în lumina stelelor culoarea cenușiu spre negru este mai puțin vizibilă" - capitolul 37

Editura: Rao, An Apariție: 2006

       Poate nu toți ați citit Iliada și Odiseea lui Homer, dar cu siguranță ați auzit despre războiul troian și curajosul Ulise. Legenda spune că aheii, conduși de Ulise, au atacat cetatea Troia pentru a o recupera pe frumoasa Elena, care fugise cu prințul din Troia. Reușind să pătrundă în cetate cu ajutorul unui cal oferit drept dar, aheii au lăsat o mare de sânge în urma lor și au prădat Troia de toate bogațiile. Dar în timpul călătoriei de întoarcere, învingătorii au trebuit să treacă prin multe alte pericole, în final supraviețuind doar o singură corabie, cea a lui Ulise. Odată cu pierderea flotei s-au pierdut și toate comorile furate.

       Clive Cussler pornește de la vechea legendă pentru a crea propria sa teorie despre războiul troian și despre călătoria marelui luptător. Dacă în realitate aheii nu au pornit din insulele grecești și dacă cetatea Troia nu se afla acolo unde s-a considerat inițial? Pornind în căutarea flotei dispărute dăm peste alte pericole și eroii noștri sunt la un pas de moarte.

      Dirk Pitt si Al Giordino, parteneri de peste 40 de ani în cadrul organizației NUMA, agenția națională de studii subacvatice, luptă pentru a opri un complot care ar trimite lumea într-o nouă era glaciară. În același timp, cei doi copii ai lui Pit, Dirk și Summer, se ocupă de recuperarea comorilor de mult pierdute ale troienilor. Pe parcursul lecturii ni se oferă câteva indicii, cam ce ar avea în comun cele două evenimente, dar nu aflăm concret numai spre sfârșitul romanului, când cei patru protagoniști își unesc forțele în încercarea disperată de a salva lumea și totodată propriile vieți.

"Bravo, le-a zis el prefăcându-se supărat, văd că faceți câte una pe zi. S-ar părea că nu vă simțiți bine dacă nu vă băgați în tot felul de necazuri."

       Dirk Pitt e eroul care m-a făcut să mă îndrăgostesc de romanele lui Cussler. Seria aceasta e cea mai lungă a autorului, dar și cea mai populară. O mare parte din personalitatea lui Pitt este inspirată din viața lui Cussler și din propriile aventuri. Și vă garantez, nu aveți cum să nu îl iubiți. Curajul, inteligența și simțul umorului sunt doar câteva dintre calitățile sale.

"Domnilor, sunteți loco, a mormăit el într-o engleză cu un puternic accent spaniol."

       Iar acum, pe lângă cei doi camarazi, și-au făcut apariția și cei doi copii. Gemenii, de 25 de ani, nu ratează niciun moment pentru a arăta de ce sunt în stare și, în ciuda așteptărilor ridicate, se dovedesc demni de numele tatălui lor. Parcă deja văd cine le va lua locul când Pitt și Giordino vor renunța la periculoasa vrajă a mărilor.

"- Ești convins că o să meargă? a întrebat îngrijorat Giordino.
 - În filme dă întotdeauna roade."

       "Considerat de multă vreme unul dintre cei mai prolifici și mai talentați autori de romane de aventură, Clive Cussler reușește să ofere în Odiseea Troiană adrenalină pură, suspans la limita infarctului și răsturnări de situație pe care numai o imaginație debordantă le putea născoci" - Publisher's Weekly

Spor la citit,
Gio




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu